
Vraag en antwoord: Subacute Zorgstraat Geriatrie
Geriatrische patiënten aangemeld voor de SEH worden sinds januari 2025 mogelijk getrieerd. Na triage gaan patiënten met een acute zorgvraag direct naar de SEH, patiënten met een subacute zorgvraag komen binnen 24 uur bij de subacute zorgstraat op de polikliniek. Het doel is meer gepaste zorg te bieden aan kwetsbare ouderen. Deze werkwijze startte als een pilot en is nu vaste werkwijze.
Voor wie is de subacute zorgstraat?
De subacute zorgstraat is bedoeld voor kwetsbare ouderen met een (semi)acute knik in het functioneren, waarbij snelle brede diagnostiek gewenst is. Die diagnostiek is gericht op het aantonen of uitsluiten van somatische problematiek, waarin de psychische, functionele en sociale situatie wordt meegenomen. Voorwaarde om deze patiënten te zien op de subacute zorgstraat en niet op de SEH is dat ze hemodynamisch stabiel zijn.
Het gaat vooral om patiënten die nu ingestuurd worden naar de SEH met een verhaal van enkele dagen, een semi-acute knik op al langer bestaande achteruitgang of een klein somatisch probleem bovenop een langer bestaand zorgprobleem. Waarbij breder kijken dan alleen het lichamelijke probleem wenselijk is om passende zorg te kunnen geven.
Voorbeelden van patiënten die gezien kunnen worden op de subacute zorgstraat:
- Langer bestaande rugpijn en vallen. Afgelopen dagen toename frequentie van vallen met toename rugpijn waardoor minder mobiel > op de zorgstraat diagnostiek verricht ter uitsluiting onderliggende lichamelijke problematiek (lab, röntgen). Met fysiotherapie gekeken wat mogelijk is aan mobiliseren, met zorgconsulent gekeken wat mogelijk is aan tijdelijke zorg.
- Sinds enkele dagen achteruitgang e.c.i. met slechtere mobiliteit, verminderde intake en lichte verwardheid. Diagnostiek op zorgstraat met lab, röntgen en fysiotherapeut.
- Sinds weken achteruit, beperkte behandelwensen, maar wel behoefte aan duidelijkheid en zorgadvies. Diagnostiek op zorgstraat met gericht onderzoek en zorgconsulent.
- Patiënt met dementie met knik in functioneren en vallen met wens uitsluiten somatische problematiek en advies rondom tijdelijk toegenomen zorgbehoefte en of mobiliseren voldoende veilig is om thuis te blijven. Diagnostiek op zorgstraat met betrekken van fysiotherapeut en zorgconsulent.
Hoe kun je een patiënt insturen?
Insturen van deze patiënten kan via de reguliere route: spoedverwijzing Zorgdomein en telefonisch contact met de dienstdoende geriater via de huisartsenlijn polikliniek geriatrie 040 286 4905.
Wat is het doel van de subacute zorgstraat?
Kwetsbare ouderen breder en sneller in kaart te hebben in een rustigere setting dan de SEH. Hiermee voorkomen we onnodige opnames, is er beter afgestemde zorg in de thuissituatie of in een herstelsetting en voorkomen we dat patiënten en huisartsen van het kastje naar de muur worden gestuurd.
Wat is de werkwijze binnen de subacute zorgstraat?
Patiënten kunnen worden gezien door de geriater en geriatrieverpleegkundige, de geriatriefysiotherapeut en de zorgconsulent. Andere paramedici worden indien nodig in de thuissituatie betrokken. De zorgstraat maakt gebruik van dezelfde diagnostiek faciliteiten als op de SEH geboden wordt: röntgenonderzoek, bloed- en urineonderzoek, ECG.
Indien mogelijk gaan patiënten terug naar huis met adviezen/aanvullende zorg of een tijdelijke zorgplek. Indien nodig blijft een klinische opname in het ziekenhuis natuurlijk ook mogelijk.
Wat zijn de uitkomsten van de subacute zorgstraat tot nu toe?
Uit de pilot blijkt dat patiënten de subacute zorgstraat als prettig ervaren. Ze worden in hun eigen tempo geholpen, onderzoeken volgen elkaar snel op en aan het einde van de dag weten ze waar ze aan toe zijn. Ook de benodigde samenwerking voor deze zorgstraat in het ziekenhuis verloopt soepel. Daarom is besloten de subacute zorgstraat te behouden en verder uit te bouwen. Op dit moment is de zorgstraat twee dagen per week geopend, vanaf het najaar verwachten we uit te breiden naar drie.