Gepaste zorg bij maagklachten
In Nederland hebben veel mensen maagklachten, vaak worden de klachten veroorzaakt door leefstijl, maar zowel patiënten als huisartsen besteden hier niet altijd voldoende aandacht aan. Vaak wordt overgegaan tot het voorschrijven van medicatie of het verwijzen voor een gastro(duodeno)scopie (in verdere tekst: gastroscopie). Terwijl ondersteuning bij een verandering van leefstijl zorg is die vaak beter past.
In lijn met de vernieuwde NHG richtlijn maagklachten hebben we regionaal als ziekenhuizen en PoliDirect besloten om triage in te richten bij gastroscopieën en is het verzoek aan verwijzers om kritisch na te gaan of een scopie daadwerkelijk geïndiceerd is.
- Een gastroscopie bij een patiënt < 50 jaar zonder alarmsymptomen, H. pylori negatief en zonder verhoogd risico op een carcinoom levert vrijwel nooit iets op. Wees zeer terughoudend met het aanvragen van een gastroscopie bij deze patiëntengroep en wijs patiënt op Maagklachten (keuzehulp) | Thuisarts.nl.
- Er zijn aanwijzingen uit Nederlands onderzoek dat een gastroscopie ‘ter geruststelling’ geen effect op de klachten heeft. De eerdergenoemde Keuzehulp Maagklachten op Thuisarts.nl biedt patiënten handvatten om beredeneerd af te zien van een gastroscopie.
- Raadpleeg bij het ontbreken van alarmsymptomen, bij voorkeur via digitale consultatie, een MDL-arts in plaats van het aanvragen van een gastroscopie.
- De MDL-arts beoordeelt na evt. verwijzing ook of een directe gastroscopie geïndiceerd is, of dat een poliklinisch consult plaats moet vinden. Indien de verwijzing niet voldoet aan de NHG-richtlijn wordt deze afgewezen. U wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht.